top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Zdravje kot vir motivacije - kako povezati dobro počutje z notranjim nagonom za uspeh?

Dobro počutje, če ga imamo v mislih v najširšem pomenu, je ključ do uspeha. Seveda tudi znanje, sreča, trud in podobno; a če nismo v dobri fizični in mentalni kondiciji, se naše možnosti za uspeh drastično zmanjšajo. Iz tega razloga izhaja pomen skrbi za zdravje, če zares želimo uspeti. Raziskali torej bomo, kako lahko povežemo dobro počutje z notranjo motivacijo.





Povezava med zdravjem in motivacijo


Ni znanstvena fantastika da je zdrav človek bolj osredotočen, energičen in motiviran za

doseganje svojih ciljev. S tem nam je omogočeno, da znamo prevzeti odgovornost,

sprejemati odločitve in upravljati s tveganji. Na kratko: dobro se soočati z lastnostmi, potrebnimi za doseganje ciljev. Ko se počutimo dobro, imamo tudi boljše odnose z drugimi, kar spodbudi naše timsko delo. Zakaj je to pomembno? Ciljev načeloma ne dosegamo sami, zato nas kvalitetni odnosi na enostaven način premaknejo stopničko ali dve višje.


Skrb za zdravje z namenom motivacije


Načeloma ta skrb ne pomeni večjih odstopanj od tiste skrbi za zdravje, ki ni nujno povezana z doseganjem ciljev. Redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana, dovolj dolg in kvaliteten spanec ter ustrezno ravnovesje med delom in prostim časom so ne glede na vse ostalo najpomembnejši elementi.


S telesno aktivnostjo lahko odmislimo morebitne težave med delom, poskrbimo za dober izgled telesa in ohranjamo splošno kondicijo, okrepimo imunski sistem. Z zdravo prehrano v telo vnesemo hranila, potrebna tako za delovanje med delom kot tudi za izvajanje redne telesne aktivnosti. Vidite neko povezavo, ta krog?

Med spanjem se telo obnavlja, kar pomaga pri osredotočenosti, ohranjanju energije in

motiviranosti. Ustrezno razmerje med delovnim časom in prostim časom (angl. work-life

balance) prav tako prispeva k temu, da odmislimo (ne)potrebne skrbi, se vsaj za določen čas posvetimo drugim stvarem in se znatno izognemo verjetnosti, da bi izgoreli.


Kjer svoj prostor najde motivacija




Ključna mantra vsega tega je, da s skrbjo za naštete komponente samoumevno poskrbimo za povišanje motivacije. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da ko imamo vse pogoje urejene za neko stvar, te stvari ni tako težko potem tudi izvesti.


Seveda ima pri vsem tem svojo računico tudi ustrezno postavljanje ciljev, vizualizacija le-teh ter skrb za mentalno pripravljenost. Motivacija, četudi izvira iz dna našega srca, nam ne more prav veliko pomagati, če imamo postavljen nerealen cilj. Če si (realnega) cilja ne

moremo ali ne znamo predstavljati, bo tudi izvedba tega znatno težja. V kolikor pa nam

primanjkuje discipline, nam nič od prej naštetega ne bo kaj prida pomagalo. Vračamo se k postavljanju navad, ki nam v sosledju pomagajo doseči zastavljeno.


Na koncu lahko potrdimo močno povezanost zdravja, ki je pogoj, morda bi lahko rekli tudi predpogoj, če želimo doseči cilj. Ki pa mora biti seveda realen! Pomembno je, da si

vzamemo čas zase med in izven dela, se zavedamo svojega potenciala in smo pripravljeni za to, kar želimo, nekaj tudi narediti.





12 views0 comments
bottom of page