top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Kako gojiti ljubezen do športa?

Valentinovo je mimo, s seboj pa je prinasel toplino nežnih sončnih žarkov in melodijo ptičjega petja. Ta dan simbolizira nevidno nit ljubezni do življenja, ki vsako leto prenavlja floro in favno ter z prvimi močnimi sončnimi žarki v ljudeh prebuja množico čustev, zanimanj in radosti. Da bi resnično ljubili druge in svet okoli nas, moramo najprej izpolniti osnovni pogoj: ljubezen do sebe.


Le iz globoko ukoreninjene ljubezni do sebe – onkraj zgolj egotizma – lahko vzcvetijo druge zdrave radosti in ljubezni, vključno z ljubeznijo do dejavnosti, kot je šport, medtem ko slabe navade naravno usihajo.


Joga

Obstaja neskončno načinov ljubezni do sebe, in en izrazit izraz je skozi ljubezen do športa.


Vendar pa samo-ljubezen predvsem vključuje uravnoteženo in zdravo prehrano, ustrezno psiho-fizično skrb zase, kar vključuje krepitve šibkih področij in izboljšanje močnih.


Sem spada tudi vzdrževanje zdravih odnosov doma in v službi, saj kar doživljamo doma, nosimo v službo in obratno – službene zadeve prinašamo domov.


Ohranjanje osnovne ravni ravnovesja, izpolnjevanje zahtev na delovnem mestu in skrb za domače potrebe, hkrati pa ne pozabiti na sebe, pogosto zahteva precejšen trud in kreativne pristope k reševanju izzivov.


Zato je koristno, da imamo v rokavu svojega aduta, ki nas celostno podpira.


Ljubezen do športa ima vse značilnosti celostne podpore in poleg tega deluje terapevtsko ter kot nevidni notranji svetovalec.


Vendar šport ni vsem domač in prijeten. Kako najti ljubezen do športa, da bo ta resnično postala ljubezen in ne zgolj prisila ali odpor?


Odgovor je v zavedanju! Ko se resnično zavemo, koliko koristi nam v življenje prinese ljubezen do športa in gibanje nasploh, bo začetno navdušenje ali "športna zaljubljenost" lahko prešlo v doživljenjski odnos.


Najbolje je, če imamo ljubezen do športa že privzgojeno od otroštva, tako da nam je samoumevna in kot del neke vrste sekundarne higiene.


A naj ne služi kot prikladen izgovor, da ljubezen do športa ni del vaše širše osebnosti, če vam ni bila privzgojena v mladosti – nikoli ni prepozno.


Dejansko je v današnjem času, ko preveč časa preživimo sede v avtomobilih ali pred ekrani, ljubezen do športa nujnost.


Ljubezen do športa prinaša vsaj 10 prednosti:



Šport v dvoje


Čeprav se lahko zgodijo občutki prisile, nelagodja in upora pred občutkom ljubezni, bo telo sčasoma sprejelo nove rutine in sprejelo ljubezen do športa.


Del vsake spremembe je abstinenčna kriza, ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne. Pravzaprav predstavlja nekakšno slovo od prejšnjega stanja, vedenja, načina življenja itd.


Čeprav je sprememba pogosto pozitivna, je čas, ki ga potrebujemo za prilagoditev, neizogiben.


Dovolite si ta čas brez hitenja in slabe vesti, saj bo tako sprejeta odločitev in prihajajoča sprememba delovala dolgoročno.


Ljubezen do športa in gibanja tako:


- krepi imunski sistem,

- izboljšuje tako fizično kot psihično počutje,

- pomaga zmanjšati ali vzdrževati ustrezno telesno težo,

- skrbi za našo vitalnost, gibčnost in večno mladostnost,

- blaži učinke vsakodnevnega stresa,

- nas uči razumeti in sprejemati sebe – kot materialno in duhovno bitje,

- nas povezuje sami s sabo,

- nas uči potrpežljivosti in sodelovanja,

- nas povezuje z drugimi,

- poskrbi, da smo okolici dober zgled in ne le odličen teoretik


in še mnogo več.


Naj naštevamo naprej? Ali je to dovolj, da preko ljubezni do športa še bolj vzljubite sebe?


Seveda, če tega slučajno še niste storili. Vitalnost in pozitivna energija, ki izžareva iz športnega in zadovoljnega človeka, ki ima najprej rad sebe, bo "okužila" vsakogar, ki pride v njegovo bližino.


 

Pri Vitalnem podjetju se ukvarjamo s skrbjo za zaposlene na delovnem mestu.


Na naši spletni strani boste našli mnogo nasvetov, kako dobro poskrbeti za  zaposlene, tako da se bo ob tem v podjetju izboljšala delovna klima ter dvignila delovna učinkovitost.


Ali veste, da se v podjetjih porabi povprečno 1650 evrov za kritje bolniških odsotnostih le za enega zaposlenega? Vlaganje v boljše počutje zaposlenih se preprosto splača!

45 views0 comments
bottom of page