top of page
  • Writer's pictureKatja Gantar

Vam peša motivacija na delovnem mestu? Šport je odgovor!


Šport ni le popoldanska možnost, ki nam pretegne kosti po sedečem delovniku ter pospeši utrip srca, s katerim iz telesa prepodimo stres formalnega dela dneva.


šport_v_službi

Šport je pravzaprav tudi odlična alternativa, kadar na delovnem mestu iščemo dodatno motivacijo.



Poleti nas vabita ven sonce in misel na morje, spomladi nas morda pesti spomladanska utrujenost, pozimi in jeseni pa nam motivacijo pri delu lahko jemljeta sivina in mraz. Na delu včasih res ni lahko ostati zbran in dovolj motiviran.




Dva ključa motivacije: voda in šport



Poleg tega, da na delovnem mestu poskrbimo, da v telo vnašamo čez dan dovolj tekočine – najbolj priporočljiva je voda, takoj za tem pa sveže stisnjena nesladkana limonada ali zeliščni čaj, je druga opcija šport oziroma razgibavanje na delovnem mestu.



Naprednejša podjetja svojim zaposlenim že omogočajo, da jih šport spremlja tudi v delovnem času, saj imajo na voljo lastne telovadnice ali druge prostore za gibanje …



Vendar pozor: nekatera delovna mesta imajo tako razgiban obseg dela (fizično delo, terensko delo …) , da je šport lahko odveč – v takšnem primeru se priporoča, da se večkrat ustavimo, globoko zadihamo in se na kratko spočijemo.




Zakaj ravno šport?


Raztegovanje_na_delovnem_mestu

Šport je odlično motivacijsko sredstvo na delovnem mestu zato, ker nas zbudi, zbistri nam možgane in pospeši pretok energije po telesu zaradi povečanega vnosa kisika.



Po nekaj razteznih vajah ali počepih se delovna vnema povečav – včasih nam vrne izgubljeno motivacijo zgolj sprehod do okna in pogled ven.



Redna vadba skrbi tudi za povečanje hormona sreča, kar pomeni, da bomo z rednimi vložki gibanja na delovnem mestu delovali bolj zadovoljno in sproščeno.




Kakšne so možnosti za šport v službi?



Možnosti so raznolike!



Če je vodstvo naklonjeno zdravemu načinu življenja in v tem vidi dolgoročno prednost za svoje zaposlene, potem ne bo težko.



Na voljo je lahko službeni fitnes, organiziran pilates itd., na nekaterih delovnih mestih je tedenski obisk maserja stalnica. Če pa gibanje na delu predstavlja več izziva, bomo pač stvar vzeli v svoje roke.



Obstaja nekaj »skritih« načinov:



1. Stopnice, ne dvigalo!



Prva možnost je, da vedno, kadar moramo izbrati med stopnicami in dvigalom, izberemo uporabo stopnic.



Uporaba stopnic je morda bolj zamudna in utrujajoča, a k zdravju in pozitivnemu pogledu na življenje na dolgi rok šteje prav vsak korak.



2. Šport na pisarniškem stolu



Tudi to je mogoče – seveda. Če smo v pisarni sami, ne bo težav, tudi če s stola vstanemo in naredimo stoje nekaj telovadnih vaj.



Če pa nas je v pisarni več in se preveč »razkošno« razgibavanje ne bi spodobilo, vedno lahko malce zaokrožimo z rameni in glavo ter pod mizo nekajkrat dvignemo noge.



Pazimo tudi, da ne sedimo s prekrižanimi nogami – žile nam bodo hvaležne.




Kaj pa, če motivacije zmanjka dolgoročno?



Če vam v službi že dalj časa zmanjkuje motivacije in vam pri njenem dvigu ne pomagata ne šport ne vitaminska prehrana, potem je čas, da najprej razmislite o tem, če bi bil morda čas, da si vzamete dopust.



Včasih pa tudi dopust ni dovolj in pomanjkanje motivacije na delovnem mestu lahko preprosto pomeni, da ste delovno mesto prerasli in da je čas za novo poglavje na tem področju življenja.


 

Pri Vitalnem podjetju se ukvarjamo s skrbjo zaposlenih na delovnem mestu, na naši spletni strani boste našli tudi mnogo nasvetov, kako si dvigniti delovno učinkovitost in pred tem še motivacijo.


Za več informacij o motivaciji na delovnem mestu se obrnite na svojega ambasadorja zdravja v podjetju, če ga slučajno še nimate, lahko kontaktirate nas.

350 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page