top of page

Ali je stoječe delo v pisarni res tako dobro za zdravje?

Updated: Mar 26, 2018


O prednostih, ki jih prinaša stoječe delo v pisarni ste verjetno že vsi slišali, a nove raziskave ameriških kardiologov pravijo, da lahko med stoječim delom pokurite tudi kar nekaj kalorij.


Po zadnji študiji ameriških kardiologov, ki je bila objavljena v strokovni reviji European Journal of Preventive Cardiology , naj bi posameznik porabil na uro 0,15 več kalorij, če med delom stoji namesto sedi. Na prvi pogled to ne zgleda veliko, a po besedah strokovnjakov, naj bi oseba težka 65 kilogramov, ki bi vsaj šest ur na dan namesto dela sede opravljala pisarniško delo stoje, na letni bazi izgubila 2,5 kilograma oziroma v 4 letih 10 kilogramov.


Kardiologi so dodali, da se večina ljudi med stanjem spontano giblje – se prestopa z noge na nogo ali se premika naprej in nazaj – in koristi teh gibov po njegovem ne bi smeli podcenjevati.


Dolgotrajno sedenje ima na zdravje veliko negativnih učinkov, in sicer lahko vodi v debelost, razvoj kroničnih bolezni, bolečin v križu, komolcih in zapestjih ter lahko vodi celo v depresijo. Nekateri strokovnjaki celodnevno sedenje primerjajo kar s »kajenjem sodobne generacije«.


A nemški zdravniki opozarjajo, da tudi stoječe delo na dolgi rok ni dobro za zdravje. Menijo namreč, da bi lahko botrovalo težavam z mišicami in kostmi, zato svetujejo zmernost tudi pri stoječem pisarniškem delu.

Delo stoje ima tudi druge prednosti

Vse bolj priljubljena alternativa sedenju v pisarni zadnja leta postaja stoječa miza. Če stojite ,delajo tudi hrbtne mišice in že če nekaj dni v tednu namesto sedečega dela izberete

stoječi položaj vas bo manj bolel hrbet.


Prednosti stoječega dela:

  • Bolj boste energični in produktivni

  • Na splošno boste bolj zdravi

  • Manj pogoste bolečine v hrbtu, vratu in križu

  • Bolj boste osredotočeni in manj utrujeni


Če nimate možnosti, da bi si postavili stoječe delovno mesto lahko zberete srednjo pot, in sicer da nekatera dela opravite v stoje mali med hojo tja in sem po pisarni:

  • Če imate telefonski klic vstanite in govorite stoje ali pa se med govorjenjem sprehajajte. Tako se boste pretegnili in zraven še malo razgibali.

  • Tudi sestanke in pogovore s sodelavci lahko, kdaj za spremembo naredite stoje.

  • Pogovori in »brainstorming« z ekipo lahko izvajate na sprehodu.

Stoječe delo je dvorezni meč- Ljudje smo ustvarjeni za gibanje

Seveda pa tudi delo stoje ni povsem optimalno, saj se lahko tudi pri dolgotrajnem sedenju pojavljajo težave, predvsem če nimamo pravilno postavljenega stoječega delovnega mesta, se lahko pojavijo težave z ožiljem v nogah in bolečinami v vratu.

Torej kakšna je prava pot med celodnevnim sedenjem in stoječim delom? Tako kot vedno nekje vmes!


Ljudje smo ustvarjeni za gibanje! In čeprav smo po službi aktivni in vsako popoldne obujemo športne copate, to ni vedno dovolj.


Pomembno je, da poleg kombinacije sedečega in stoječega dela, v svoj delovni dan nenehno vnašate tudi gibanje.

Redno se pretegnite, da niste predolgo v istem položaju, v delu naredite tudi vsaj kakšen 5 minutni odmor, ki ga izkoristite za kratko rekreacijo (sprehodite se po pisarni, naredite hitre in preproste vaje itd.)


Kar lahko povzamemo iz našega članka je to, da je še bolj pomembno od tega ali delamo sede ali stoje to, da se med delom redno pretegnemo, razgibamo ali celo opravimo določene vaje. Sedite, stojte in se gibajte!


348 views0 comments
bottom of page