top of page
  • Writer's pictureKatja Gantar

Staranje delovne sile

Updated: Feb 8, 2018

Prebivalstvo se stara in logično je, da se ob tem stara tudi delovna sila. Podjetja se bodo tako v prihodnosti srečevala s pomembnimi vprašanji, kako uspešno povezati različne generacije na delovnem mestu, ob enem pa vzdrževati zdravje zaposlenih!

Velik problem je tudi to, da se v mnogih članicah Evropske unije, med njimi je tudi Slovenija, dviguje uradna upokojitvena starost. Delovna sila bo postajala vedno bolj generacijsko raznolika, zato bo potrebno dobro sodelovanje za zmanjševanje napetosti in za dobro razumevanje med različnimi generacijami zaposlenih. Organizacije bodo morale spodbujati raznolikost z vpeljevanjem programov in usmeritev, ki podpirajo rast in razvoj zaposlenih. Podjetja so se v zadnjih treh desetletjih začela zavedati potrebe po prilagoditvi na staranje delovne sile,zato so nekatere njihove strategije še posebej usmerjene na starejše delavce.




Kako se podjetja lahko soočijo, s starajočo delovno silo?

Če želite, da bo podjetje delovalo uspešno in bo med delavci prijetna klima se morate najprej znebiti stereotipov, da je s starejšimi delavci težje delati in jih je težje vpeljati na novo delovno mesto in jih naučiti novih stvari. Raje glejte nanje kot na delavce, ki imajo za seboj veliko izkušenj, ki jih lahko prenesejo na mlajše zaposlene. Raje kot breme jih imejte za mentorje mlajšim generacijam delavcev.

Predvsem pa je potrebno vzpostaviti komunikacijo in povezavo med različnimi generacijami delavcev, kar boste najlažje dosegli če boste uvedli;


1. Fleksibilen oziroma polovičen delovni čas; Polovičen delovni čas omogoča, da starejši postopoma izstopijo iz trga dela.

2. Upoštevali izkušnje in zvestobo, ki jo imajo starejši delavci, ko se odločate za napredovanja: Svetovno znana in uspešna podjetja kot je Vodafone na prvo mesto pri odločitvah za napredovanje delavcev postavljajo izkušnje in zvestobo podjetju.


3. Ustvarjajte nove položaje; Kot primer lahko vzamemo podjetje Migros Geneva, kjer poudarjajo kako pomembno je nenehno izobraževanje zaposlenih (tudi starejših) in da je včasih bolje izkušnje, ki jih imajo starejši delavci preoblikovati v nova delovna mesta - Na primer 60 letna blagajničarka, ki ima za seboj že 20 let izkušenj s potekom dela v trgovini bi bila odlična izbira za podporo in pomoč strankam.


4. Prilagodite delavna mesta starejšim: Čeprav vsi starejši tega ne potrebujejo, pa je pomembno, da podjetja pomagajo tistim, ki potrebujejo dodatno pomoč in podporo. Tako razmišljajo tudi v svetovno znanih podjetjih kot je BMW, kjer nameščajo posebne rampe za lažji dostop, starejšim so podarili ortopedske čevlje in kupili posebne računalniške ekrane za lažje branje.


Svetovno znana in uspešna podjetja se zavedajo, kako pomembne so izkušnje in znanja, ki jih prinašajo starejši delavci in pomembno je le ali se bodo tudi slovenska podjetja pravilno lotila problematike staranja zaposlenih.

54 views0 comments
bottom of page