top of page

Kako se spopadati s spomladansko utrujenostjo?


Pomlad se počasi bliža, narava se počasi prebuja. Veliko ljudi v tem času še posebej občuti povečano utrujenost, težje se skoncentrirajo na dane naloge in tudi imunski sistem jim oslabi. Kaj lahko naredite, da znižate učinke spomladanske utrujenosti? Preverite spodaj!


Zakaj pride do spomladanske utrujenosti? Spomladanska utrujenost se pojavi na prehodu iz zimskega v spomladanski čas in je posledica enolične zimske prehrane, velikih in hitrih sprememb vremena in temperatur. Telo se pozimi poleni. Mraz nas sili, da ostajamo doma na toplem, zaviti v odejo, pri čemer pozabimo na gibanje in rekreacijo. Naberejo se lahko tudi odvečni kilogrami.


Kako se spopadati s spomladansko utrujenostjo?

Začnite jesti bolj zdravo! Pozimi se velikokrat zgodi, da začnemo posegati po bolj mastni in kalorični hrani. Če se vam zdi, da vas v službi preko dneva začenja napadati neobičajna utrujenost, potem kot prvo v svoj dan vključite zdrav zajtrk. Če zjutraj nimate časa za poln zajtrk, se vsaj pripravite do tega da pojeste kakšen kos sadja, jogurt ali kakšne kosmiče (brez sladkorja seveda). Zajtrk vam bo dal zagon energije in vse potrebne vitamine in minerale, da se boste lažje soočali z dnevnimi napori. Pri tem pa ne pozabite piti veliko vode, saj lahko ravno dehidracija dodatno vpliva na nivo utrujenosti in vam za povrh prinese še grd glavobol.


Redno telovadite! Če boste v svoj delovni dan vključili kratko telovadbo, vam bo po pomagalo zmanjšati stres in prav tako bo vadba vplivala na utrujenost. Na primer po kosilu se lahko odpravite na kratek sprehod pred pisarno. Na vašo utrujenost vpliva tudi kakovost spanja. Znano je, da ljudje, ki redno telovadijo bolje spijo. Če dobro spite imate več energije, če telovadite bolje spite.


Spremenite tok misli! Če ste utrujeni, ne razmišljajte o tem, kako vam primanjkuje energije. Poskušajte razmišljati pozitivno. Če vam to ne pomaga, si med delovnim dnem vzemite več odmorov. Sprehodite se po pisarni, naredite pet počepov ali samo pojdite napolniti flaško za vodo. Majhni odmori vam bodo pomagali napolniti baterije.


Vedno poslušajte svoje telo! Vaše telo vam velikokrat samo sporoči kaj potrebuje. Problem je v tem, da ga največkrat ne znamo oziroma nočemo poslušati. Če ste zvečer zaspani, potem pojdite bolj zgodaj spati in tako dobite potreben spanec. Če vas duši občutek preobremenjenosti, potem poskušajte upočasniti ritem, prosite za pomoč in nekaj dni poskušajte upočasniti ritem ter si popoldne vzeti nekaj časa zase in za aktivnosti, ki jih imate radi. Telo vam bo zelo hvaležno, če si boste vzeli vsak dan nekaj časa in meditirali.Vsekakor se lahko s spomladansko utrujenostjo začnete spopadati še preden ta nastopi. Čim prej spremenite zimski način življenja. Podajte se v naravo, gibajte se in globoko zadihajte na svežem zraku. V hrano vključujte čim več svežega sezonskega sadja in zelenjave, da telo napolnite z vitamini.

53 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page