top of page

Kako se znebiti slabih navad v življenju in na delovnem mestu?


Slabe navade vam otežujejo življenje, doseganje ciljev, na kocko postavljajo vaše fizično in psihično zdravje, predvsem pa tratijo vaš čas in energijo. Večinoma so slabe navade način soočanja z zdolgočasenostjo in stresom – pa naj gre za grizenje nohtov, prekomerno ali prepogosto pitje alkohola, zapravljanje časa na internetnih straneh, kajenje, spuščanje obrokov, prenajedanje… A zdravega soočanja s stresom in zdolgočasenostjo se da naučiti in slabe navade zamenjati z dobrimi.


Zakaj se jih je tako težko znebiti?

Slabe navade so sestavljene iz treh stvari, ki si nenehno sledijo, in sicer gre za:

  • sprožilec (dražljaj, ki sproži navado),

  • rutino (izvajanje navade) in

  • nagrado (korist, povezano z navado).


Recimo, da imate slabo navado uživanja čokoladnih piškotov vsak dan, ko se vrnete domov iz dela. Vaš »krog navade« izgleda približno takole:

  • sprožilec (stres, ki se nabira v službi),

  • rutina (uživanje piškotov),

  • nagrada (začasno zmanjšanje stresa oz. izboljšano počutje).


Ko ponavljate vedenjski vzorec, ta sčasoma postane avtomatičen – navada. Možgani začnejo določen sprožilec povezovati z določeno nagrado. A brez skrbi, obstaja več znanstveno dokazanih strategij za odvajanje od slabih navad.


Ne trdite, da nečesa »ne smete« - odrekanje nekaterim stvarem je stvar trdne volje. Namesto »ne smem jesti čokolade« si recite enostavno »ne jem čokolade« - taka miselnost bo, četudi se morda sliši neučinkovito, pripomogla h lažjemu odrekanju.


Bodite pozorni na sprožilce. Ničesar ne delajte avtomatično, temveč bodite pozorni, kdaj, kako in zakaj potrebujete tisto cigareto ali dodatno kavo. To lahko zmanjša povezavo med sprožilcem in nagrado.


Uporabite »če-potem« načrt za zamenjavo slabe navade z dobro. Najprej identificirajte scenarij, v kakršnem se navadno poslužite grde navade – npr. prijatelj vam ponudi kos pice. Opredelite drugačen odziv na sprožilec. V tem primeru bi lahko lakoto namesto s kosom pice potešili s kosom sadja. Nato oboje povežite – »Če mi prijatelj ponudi kos pice, bom zavrnil in raje pojedel kos sadja.« To lahko olajša odrekanje pici, saj bo tako avtomatiziran ta odziv, res pa je, da se slabih navad ne da znebiti čez noč.


Pogoste slabe navade, ki se odražajo tudi na delovnem mestu

1. Preskakovanje zajtrka

Ne velja zaman za »najpomembnejši obrok dneva« - jutranji obrok povezujejo z izboljšanimi kognitivnimi sposobnostmi.

Hiter nasvet: Z zdravim zajtrkom lahko zaženete metabolizem in izboljšate osredotočenost čez dan.


2. Sedenje, sedenje in sedenje

Četudi se sicer trudite živeti kar se da zdravo, lahko ure in ure sedenja slej ko prej vodijo do zdravstvenih težav.

Hiter nasvet: Če je mogoče, poskusite uporabljati mizo, ob kateri je potrebno stati, sicer pa se potrudite in vsako uro vsaj malce sprehodite – četudi le do kozarca vode ali stranišča.


3. Nerganje

Optimizem pripomore h zdravju, daljšemu življenju in uspehu tako v službi kot tudi zunaj nje.

Hiter nasvet: Ko ste pod stresom, namesto pritoževanja raje globoko vdihnite in zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni.


4. Primerjanje s sodelavci

Ste že slišali za rek, da je primerjanje tat radosti?

Hiter nasvet: Uspehe sodelavcev in kolegov uporabite kot motivacijo za doseganje lastnih kariernih ciljev.


5. Delanje več stvari hkrati

Večina ljudi je prepričana, da so dobri pri opravljanju dveh stvari naenkrat, a le 2 odstotka populacije sta učinkovita pri večopravilnosti.

Hiter nasvet: Za vsako opravilo si vzemite 50 minut brez kakršnihkoli distrakcij, nato pa se za dobro delo nagradite z 10-minutnim odmorom.


6.Zamujanje

Zamujanje trati čas ljudi, s katerimi ste morda dogovorjeni, daje občutek neresnosti in povzroča dodaten stres.

Hiter nasvet: Namesto, da se trudite biti točni, poskusite priti 15 minut pred dogovorjenim časom.

174 views0 comments

Comentarios


bottom of page