top of page

V pisarni nimate zelenih rastlin? Preverite, zakaj jih morate dodati!



Povprečno odrasli preživimo 8 in več ur v pisarni, zato je pomembno, da se v pisarni počutimo dobro in je delovno mesto spodbuja našo produktivnost. K temu, da je vzdušje v pisarni prijetno in »domače«, lahko pripomorejo tudi rastline saj imajo na človeka zelo pomirjajoč učinek.


Ljudje imamo notranjo težnjo, da se povežemo z naravo. Na žalost pa prostori, kjer preživimo največ časa to povezavo z naravo lahko uničijo.


Študije so pokazale, da ima dodajanje rastlinja pozitivne učinke na zaposleni in samo klimo v podjetju, posledično pa tudi na uspeh podjetja. Tudi posamezniki, ki veliko delajo od doma naj se obkrožijo z rastlinje.


Spodaj najdete 3 razlogi, zakaj bi bilo dobro, da v vaše podjetje dodate še več rastlinja:


1. Rastline pomagajo zmanjšati stres

Izsledki študije iz leta 2010 so pokazali, da se je nivo stresa pri delavcih, ki so imeli v pisarni rastlinje, občutno zmanjšal. Za kar 37% se je zmanjšal nivo napetosti med delavci, za kar 58% se je zmanjšala depresivnost in za kar 44% se je zmanjšala jeza in napadalnost med delavci. Mogoče so številke za predstavo malo abstraktne, a če poenostavimo lahko rečemo, da se zaposleni obkroženi z rastlinami v pisarni počutijo bolje, sama delovna klima je bolj sproščena in odnosi so boljši.

Že samo ena rastlina lahko spremeni razpoloženje v pisarni.

Poleg tega pa ima zelena barva psihološki učinek na ljudi, in sicer sprošča in pomirja.



2. Rastline zvišujejo produktivnost

Raziskave kažejo, da se produktivnost zaposlenih zviša kar za 15%, če dolgočasno pisarno napolnimo z zelenimi rastlinami. Že če v vaš delovni prostor dodate samo eno rastlino na kvadratni meter, lahko to v veliki meri vpliva na spomin zaposlenih in izboljša njihovo sposobnost za reševanje osnovnih nalog.


3. Rastline izboljšajo kvaliteto zraka

Rastline zbudijo prostor in imajo veliko sposobnost prečiščevanja – tako kot njihove zunanje vrstnice opravljajo tudi sobne rastline fotosintezo, torej spreminjajo ogljikov dioksid v kisik. Iz zraka, ki ga dihamo, lahko „potegnejo“ strupene kemikalije. Nasa je odkrila, da lahko zelene rastline pripomorejo k uničevanju bakterij v zraku, zato znanstveniki resno razmišljajo, da bodo rastline izboljševale zrak v bodočih vesoljskih bazah.


Dve ali tri velike sobne rastline, posajene v lončkih s premerom 25 do 30 centimetrov, lahko očistijo zrak v prostoru, velikem od 9 do 14 kvadratnih metrov. Za kar najboljši učinek naj bodo rastline v vašem "dihalnem dosegu" - največ tri četrt metra od prostora, kjer sedite. Najboljše »čistilne« okrasne rastline so okrasna palma, salonska palma, gumijevec (fikus), fikus alii, praprot, azijski datljevec, dracena, angleški bršljan in spatifil.



Kako še rastline vplivajo na zaposlene v pisarni:

  • večajo odpornost,

  • dvigujejo zračno vlažnost,

  • uporabljajo ogljikov dioksid, proizvajajo kisik,

  • čistijo zrak od škodljivih snovi,

  • zmanjšujejo prisotnost spor in bakterij,

  • pomagajo pri povečanju produktivnosti,

  • vplivajo na boljše počutje: zmanjšanje glavobolov, prehladnih obolenj, utrujenosti, boljša zbranost.

Kakšne rastline so primerne za vašo pisarno?

Če imate možnost, da v svoj delovni kotiček in širše v pisarno dodate rastline, potem to nemudoma storite. Pomembno pa je, da izberete rastlino, ki bo lepo uspevala v vašem prostoru.

Katere rastline spadajo v vašo pisarno:

  • Prostori z najmanj svetlobe: Dobro se obnesejo zamija, šeflera, monstera in zeleni bršljan.

  • Prostori z malo svetlobe: Najbolj so primerne nezahtevne rastline z večjimi in mesnatimi zelenimi listi kot so filodendron, dracene, zelenčica, taščin jezik, praproti, spatifil.

  • Svetlejši prostori z naravno svetlobo: primerne so palme, juke, sukulente, bromelijevke, pisanolistne in cvetoče lončnice ter drobnolistne obešanke, ki zakrijejo ostre vogale polic in miz. Primerni so tudi kaktusi, predvsem za absorbcijo sevanja ob računalnikih.


Rastline bodo polepšale pisarno in z njimi boste investirali v boljše počutje zaposlenih. Vsekakor pa ne pozabite, da primerno postavitev delovnega mesta, redne odmore in rekreacijo.

805 views0 comments
bottom of page