top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Prehlad na obzorju – vi pa še kar v službo?

Prehlad že trka na vrata, zaloge robčkov se praznijo, kašelj postaja redni spremljevalec, morda vas spremlja že blago povišana telesna temperatura, a vi se še kar ne date. Mirno hodite v službo, ignorirate prehlad in se prepričujete, da njegove posledice pravzaprav ne pripadajo vam. Ste nekakšen heroj brez katerega v službi ne bodo zmogli. Vam je kaj znano?



Prehlad-na-delovnem-mestu


Na žalost ste eden od mnogih ljudi, ki prehlad preživijo na nogah, aktivni v službi in popoldan verjetno še marsikje.


Morda se tolažite, da vas ne spremlja še zajeten kupček let in se vaše telo dobro spopada z različnimi obremenitvami, med katerimi so občasno kašelj, prehlad ali celo gripa.


A na dolgi rok to zagotovo ni naložba v prihodnost.


Da naslednjič ne boste preveč pomišljali vzeti bolniškega staleža ali morda odrešilnega dopusta, smo vam pripravili nekaj razlogov, zakaj prehlad in služba nista najbolj združljiva.


Seveda vemo, da imate ogromno dela, da znajo biti nadrejeni včasih neusmiljeni in da stranke ne čakajo prav dolgo, da vse hočejo takoj. Vendar, vendar …


4 razlogi, zakaj je prehlad bolje preživeti doma


Prehlad-in-ostati-doma


1. Sploh prve dni, ko nastopi prehlad, ste najbolj kužni. Bodite »prijaznejši« do sodelavcev in drugih, ki jih na poti v službo sicer srečate, če vam že zase ni mar.


2. V telesu, ki ga pesti prehlad, potekajo nevidni boji organizma proti virusom.


Da bo se bo telo lahko najhitreje in najuspešnejše spopadlo z nevidnimi napadalci, potrebuje mir in počitek, ki si ju lahko zagotovite le doma.


3. Prehlad se zaradi stresa na delovnem mestu, morebitni megli in mrazu na poti v službo, lahko poslabša.


4. Prehlad, ki ni zdravljen, čeprav morda le s počitkom, kasneje lahko spremljajo resnejši zapleti, kot so vnetje sinusov, vnetje ušes ali še kaj hujšega.


Napotki, kako prehlad najhitreje preboleti


Najbolje je upoštevati naslednje napotke, ki vam jih lahko da tudi osebni zdravnik:


· Ključen je večdnevni počitek, lahko tudi v postelji, če prehlad ni le blag;


· pitje večje količine čaja, tople limonade in drugih toplih napitkov pomaga telesu v boju z virusi;


· hrana naj bo lahka, tudi kratek post ne škodi, sploh če se telesu hrana upira;


· zrak v prostoru, kjer med zdravljenjem preživite največ časa, naj bo topel in vlažen, saj lahko hladen in suh zrak še dodatno dražita žrelo in povzročata dodaten kašelj.


Prehlad in preventiva


Da prehlad ne bo vaš redni spremljevalec, je vse leto potrebno biti aktiven na več področjih. Skrb za krepitev imunskega sistema je pri tem na prvem mestu.


Uravnotežena prehrana s povečanim vnosom vitaminov in mineralov, redno gibanje, dovolj spanca, izogibanje stresnim situacijam in izogibanje uporabi poživil bodo preventivno naredili največ.



 


Pri Vitalnem podjetju se ukvarjamo s skrbjo za zaposlene na delovnem mestu v najširšem smislu.


Na naši spletni strani boste našli mnogo nasvetov, s kakšnimi načini in metodami poskrbeti za boljše počutje zaposlenih ter s tem tudi za boljše delovne rezultate.


Če predstavljate primer dobre prakse, ki je zgled drugim, vabljeni, da postanite ambasador promocije zdravja na delovnem mestu za svoje podjetje.


Mi vas bomo opremili z znanjem in orodji za učinkovite ukrepe in celovito realizacijo programa Promocije zdravja na delovnem mestu.


Hkrati pa smo celoletna podpora vaši ambasadorski aktivnosti.

58 views0 comments
bottom of page