top of page

7 načinov, kako se motivirati za delo


Vsi smo se zagotovo že znašli v podobni situaciji, ko je bilo dela vrh glave motivacije pa nikjer na vidiku. Pomembno je, da v takih trenutkih najdete pravi način, kako se motivirati. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, ki jih ponuja znan portal Business insider.


Ponedeljek. Za vami je čudovit vikend, ki je kar prehitro skočil mimo. Ura je devet zjutraj in s kavo v roki ste se usedli za svojo pisalno mizo v službi. Motivacija? Neobstoječa!

Vam je tak scenarij kaj znan? V takih momentih tudi ljudje, ki obožujemo svojo službo kar ne najdemo prave motivacije. A s tem ni nič narobe, pomembno je le, da motivacijo za delo najdemo čim prej.


Kje se torej v takih trenutkih skriva motivacija za delo?

1. Prepričajte se, da želite opravljati delo

Najboljši in najlažji način, da najdete motivacijo za delo je v tem, da se prepričate, da delo, ki ga morate opraviti sploh ni tako težko.

Nekateri strokovnjaki svetujejo, da si v glavi ne nastavimo miselnega procesa, kako težko bo neko delo opraviti, ampak si predstavljamo, kako dobro se bomo počutili, ko bo delo opravljeno.


2. Prevzemite kontrolo

Prevečkrat se prepustimo, da nas povozijo tako osebne kot službene obveznosti ter se znajdemo v paniki. Temu se izognete tako, da se usmerite na dejstvo, da sami kontrolirate lastna dejanja.


3. Poiščite delovno okolje, kjer so motivirani ljudje

Noben človek ni otok, zato lahko motivacijo za delo iščemo tudi v drugih. Povsem preprosto se usedemo zraven sodelavca oziroma skupine sodelavcev, ki zavzeto delajo in njihova motivacija vas bo pritegnila in pomagala, da najdete sebe


4. Razbijte si zadolžitve v manjše podnaloge

Ko motivacija splahni, se velikokrat pojavijo ovire, ki jih nikakor ne moramo prepoznati. Tako se znajdemo v začaranem krogu, saj neuspešno delo vodi še v nižanje motivacije. K tej težavi lahko pristopimo tako, da svoje delo razbijemo v manjše dele. Ta poteza vam bo pomagala v dveh pomembnih pogledih: Ker bodo naloge manjše, boste lažje razbrali, kje so težave in jih uspešno razrešili. Na drugi strani pa se boste lahko »potrepljali po ramenih«, ko bo ena od nalog uspešno opravljena. Majhne zmage, lahko v veliki meri pripomorejo k dvigu produktivnosti.



5. Ohranite zbranost

Težko se je motivirati, če ne morate skoncentrirati na dane zadolžitve in biti zbrani. Strokovnjaki menijo, da pri temu lahko pomaga predvsem to, da se izolirate od motenj iz okolja. To lahko naredite tako, da ljudem predstavite jasno sliko, da ne boste vedno prvo minuto odgovorili na sporočila, elektronsko pošto in klice. Če ste ljudi navadili, da ste hitro odzivni, jih navadite tudi, da ste odzivni le v točno določenem terminu.


6. Vedno se spomnite na vaš zakaj

Nič nima večjega motivacijskega učinka na človeka kot to, da se spomni, zakaj se sploh ukvarja z določenim delom. Ne glede na to ali delate kar delate zato, ker verjamete v produkt ali zato, da poskrbite, da je vaša družina srečna in preskrbljena, v času ko vam manjka motivacije je pomembno, da v sebi poiščete tisti razlog, ki vas je motiviral že na začetku.


7. Vedno ostanite pozitivni

Dejstvo je, da se nihče ne more izogniti neuspehu, pomembno pa je, kako se soočimo z njim. Pomembno je, da ne obupamo in se ne obremenjujemo s tem, kaj drugi mislijo in govorijo o vas. Predvsem pa nikakor ne pustite, da vam uspeh drugih niža motivacijo. Če vidite uspeh drugih, iz njega črpajte motivacijo za svojo rast in željo, da se sami še izboljšate.


Motivacija pride in gre. Če imate težave z motivacijo že več časa, pa je pomembno, da poiščete izvor, kje tiči razlog, da niste več tako zagrizeni za delo. Tako boste problem lažje napadli in ga tudi razrešili.

358 views0 comments
bottom of page