top of page

Kako lahko po dopustu preprosto skočite nazaj v delovno rutino?



Poletje je čas, ko si vsak vzame vsaj krajši dopust, da si napolni baterije ali odpotuje na lepše. A po končanem dopustu ali daljšem premoru je vedno težko priti nazaj na ustaljene tire. Takrat potrebujete motivacijo, da se pripravite za prihod na delovno mesto.


Poleg tega, da je težko kar skočiti nazaj v delovno rutino, pa nas ponavadi po dopustu pričaka še cel kup elektronskih sporočil in zadolžitev, ki še otežujejo gladek prehod nazaj.


Zato vam spodaj predstavljamo 5 preprostih načinov, da se boste lažje motivirali za delo že pred samim prihodom na delovno mesto:


1. Vzemite si kakšen dodaten dan dopusta

Če med poletnim dopustom nameravate, kam odpotovati vam svetujemo, da si planirate dopust tako, da ste po prihodu nazaj vsaj še kakšen dan ali dva doma. Tako bo prehod na delovno mesto lažje, saj boste imeli čas, da uredite osebne stvari, v miru operete oblačila in se počasi izklopite iz počitniškega ritma.


2. Postavite si prioritete

Med vašo odsotnostjo se bo delo zagotovo nakopičilo in nesmiselno je pričakovati, da boste zamujeno nadoknadili v enem dnevu. Zjutraj se kot prvo posvetite temu, da si postavite prioritete in se jih lotite razreševati postopoma. Pomembno je, da si vmes dodate tudi zadolžitve v katerih uživate, saj se boste lažje prebili preko prvega dneva.


3. Pripravite se na delo že zvečer in se v pisarno odpravite prej kot ponavadi

Predstavljajte si, kako zjutraj po dopustu zmedeno tekate po sobi in se ne morate odločiti kaj obleci in pol stvari, ki jih potrebujete v službi ne najdete. Raje se zvečer umirite in pripravite vse kar potrebujete za službo ter si pripravite kaj boste zjutraj oblekli. Tako si boste prehranili kar nekaj jutranje slabe volje.

Razmislite o tem, da se prvi dan po dopustu v službo odpravite bolj zgodaj. Ne, nismo zmešani. To, da začnete delati bolj zgodaj ima kar nekaj pozitivnih učinkov. Če se v službo odpravite prej, lahko tudi prej odidete domov. Poleg tega pa se boste tako lahko izognili gneči na cesti.

Na drugi strani, pa vas bo zjutraj v pisarni pričakala tišina in tako si boste lahko v miru naredili kavo in se počasi lotili dela.


4. Oblecite se priložnostno

Imate outfit ob katerim se počutite samozavestno? Oblecite ga za prvi dan službe! Mogoče se vam bo to zdelo smešno, ampak če dobro izgledate ob prvem dnevu, lahko vaša produktivnost prekaša meje, ker se boste počutili bolj samozavestne in zagnane.


5. Pogovarjajte se s sodelavci

Pogovor z ljudmi je odličen način za povečanje motivacije po premoru od dela. S sodelavci diskutirajte o trenutnem dogajanju v službi, je kaj novega, o morebitnih skrbeh ... Začutili boste, da bo teža z vaših ramen padla in utesnjen občutek izginil.


Bodite brez skrbi, po nekaj dnevih boste padli nazaj v delovno rutino. Poskrbite le, da si preko poletja, ko se v podjetjih malo uredi situacija in je malo manj dela, vzamete dovolj časa za dopust.

84 views0 comments
bottom of page