top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Zakaj gojiti ljubezen do športa?

Poletje je tukaj, z njim pa se ob vročih sončnih žarkih oglašajo ptički. Nevidna nit, ki se ji reče ljubezen do življenja, vsako leto obnovi floro in favno, ljudem pa s prvimi močnejšimi žarki sonca prebudi obilico čustev, zanimanj in radosti. A da lahko dobro ljubimo druge in svet, moramo najprej izpolniti osnovni pogoj. To je, da ljubimo sebe. Le iz močne ljubezni do sebe – pa ne navadnega egoizma, se lahko razvijejo ostale zdrave radosti in ljubezni, tudi ljubezen do športa, slabe navade pa tako kar skopnijo same od sebe.


Ljubezen do športa

Načinov, kako ljubiti sebe, je ogromno, eden od njih se zagotovo kaže kot ljubezen do športa.


Seveda pa so v prvi vrsti samo-ljubezni tudi redna in zdrava prehrana, ustrezna psiho-fizična skrb zase, ki vključuje tudi krepitev šibkih področij ter poglabljanje močnih.


Sem spadajo tudi urejeni odnosi doma in v službi, kajti vse, kar doživimo doma, nosimo v službo in obratno – vse službeno gre z nami domov.


Da ves čas ohranjamo osnovno raven ravnovesja, sledimo zahtevam na delovnem mestu in potrebam doma, ob enem pa nikakor ne pozabimo nase, včasih zahteva nemalo naporov in kreativnih pristopov reševanja izzivov.


Zato je dobro, da imamo v rokavu svojega aduta, ki nas celostno podpre.


Ljubezen do športa ima vse karakteristike celostne podpore, povrh vsega pa lahko deluje terapevtsko in kot nevidni notranji svetovalec.


A šport ni vsem domač in prijeten. Kako najti ljubezen do športa, da bo ta res (p)ostala ljubezen in ne zgolj prisila in odpor?


Preprosto – z zavedanjem! Ko se resnično zavemo, koliko koristi nam v življenje prinese ljubezen do športa in gibanje nasploh, bo prvo navdušenje oziroma športna zaljubljenost kar prestopila v do-življenjski odnos.


Najbolje je, da imamo ljubezen do športa že privzgojeno od otroštva, tako nam je samoumevna in kot del nekakšne sekundarne higiene.


A naj ne bo prikladen izgovor, da ljubezen do športa ni del vaše širše osebnosti, če vam ni bila privzgojena v mladosti – nikoli ni prepozno.


Pravzaprav je ljubezen do športa v sedanjem času, ko preveč časa presedimo v avtomobilih ali za ekrani, nuja.


Ljubezen do športa ima vsaj 10 prednosti


Čeprav se lahko zgodi, da bodo pred občutkom ljubezni prisotni občutek prisile, nelagodja in upora, bo po času, ki ga telo potrebuje, da se privadi na nove metode in prijeme, v kri prešla ljubezen do športa.


A del vsake spremembe je abstinenčna kriza, če se tega zavedamo ali ne. Pravzaprav le-ta predstavlja nekakšno slovo od prejšnjega stanja, ravnanja, načina življenja itd.



Ljubezen do sebe in športa

Čeprav je sprememba lahko povsem pozitivna, je čas, ki ga potrebujemo, da se na nekaj privadimo, neizogiben.


Dovolimo si ga brez hitenja in slabe vesti, kajti le tako bo sprejeta odločitev in sprememba, ki prihaja, delovala dolgoročno.


Ljubezen do športa in gibanja tako:


  • krepi imunski sistem,

  • skrbi za dobro počutje – tako fizično kot psihično,

  • pomaga zmanjšati oziroma vzdrževati ustrezno telesno težo,

  • skrbi za našo vitalnost, gibčnost in večno mladostnost,

  • blaži učinke vsakodnevnega stresa,

  • uči nas razumeti in sprejemati sebe – kot materialno in duhovno bitje,

  • povezuje nas s samim seboj,

  • uči nas potrpežljivosti in sodelovanja,

  • povezuje nas z drugimi,

  • poskrbi, da smo okolici dober zgled in ne le odličen teoretik

  • in še veliko drugega.


Naj naštevamo naprej? Ali je to dovolj, da skozi ljubezen do športa še bolj vzljubite sebe?


Seveda če tega slučajno še niste. Vitalnost in pozitivna energija, ki sije iz športnega in zadovoljnega človeka, ki ima najprej rad sebe, bo »okužila« vsakogar, ki pride v njegovo bližino.



 


Pri Vitalnem podjetju se ukvarjamo s skrbjo za zaposlene na delovnem mestu.


Na naši spletni strani boste našli mnogo nasvetov, kako dobro poskrbeti za zaposlene, tako da se bo ob tem v podjetju izboljšala delovna klima ter dvignila delovna učinkovitost.


Ali veste, da se v podjetjih porabi povprečno 1650 evrov za kritje bolniških odsotnostih le za enega zaposlenega? Vlaganje v boljše počutje zaposlenih se preprosto splača!

121 views0 comments
bottom of page