top of page

Kakovostnejše spanje: Nasveti, kako do boljšega spanca!

Updated: Jan 14, 2019



Stres, vsakodnevne težave in obremenitve – vse to in še več vpliva na kakovost našega spanja. Če imate tudi vi težave s spanjem, si preberite spodnje nasvete.


Razvijte rutino in se je držite!

Kot prvi korak je potrebno razviti rutino katere se bomo držali. Spomnite se, ko smo bili majhni so nas starši dajali spat in so nam za lepši spanec prebrali še zgodbo.

Sedaj, ko smo starejši je rutino potrebno razviti na lastno pest. Čeprav je na ritem življenja težko, se skušajte držati vsaj okvirne ure ob kateri hodite spat, pred spanjem pa razvijte tudi obredno rutino kot so bile »zgodbice za lahkonoč«. Naj bo to poglavje v knjigi, skodelica čaja ali 15 minutna kopel!


Obstajajo pa stvari, ki se jih pred spanjem raje izogibajte: Ena od takoj je pitje alkohola! Že res, da boste po dveh kozarčkih lažje zaspali, ampak spanec ne bo kvaliteten in najverjetneje se boste sredi noči zbudili. Nekateri strokovnjaki tudi odsvetujejo, da se ni pametno rekreirati vsaj dve ure pred spanjem.

Vzdrževanje urnika kdaj v posteljo in kdaj vstati je ključnega pomena. Ni ravno potrebno iti v posteljo točno ob 22:00 in vstati točno ob 6:00 ampak poskušajte iti v posteljo in vstati približno ob istem času 6 dni na teden. To vam bo omogočilo vzpostavitev notranje ure, ki vam bo pomagala tudi pri tistih dnevih, ko je potrebno vstati bolj zgodaj in smo tako deležni manj spanca. Tudi vrnitev v rutino bo lažja.



Če ne morete zaspati, nikar ne glejte na uro!


Študije kažejo, da ljudje, ki gledajo konstantno na uro, ko ne morejo zaspati, zaspijo še težje. Preganja jih namreč misel, koliko je že ura in da morajo čez na primer 5 ur že vstati itd. To povzroča dodaten stres, ki onemogoči kakovosten spanec. Svetujemo vam, da se od budilke distancirate od budilke.


Med 'kradljivce spanca' ne sodijo le vsakdanje skrbi in stres, hormonske spremembe, mrzle noge ali težave z dihanjem. Nočni mir nam zlahka ukradejo tudi nekatera živila, če jih zaužijemo pred spanjem.

Med drugim se je pametno izogibati mastne hrane, če želiš, da bo spanje kakovostno ne uživaj preveč sladke hrane, črne čokolade ter alkohola in kave.


Za kakovostnejše spanje je pomembno optimalno okolje!

Postavitev optimalnega spalnega okolja je velikega pomena za kakovost spanja. Študije kažejo, da ljudje bolje spimo v hladnih in temnih prostorih. Če vam iz ulice v sobo sije svetloba iz cestne svetilke, vam svetujemo, da investirate v žaluzije. Odveč niso niti čepki za ušesa, za popolno tišino.


Spalnica naj bo brez kakršnekoli tehnologije oziroma elektronskih naprav, ki lahko pritegnejo vašo pozornost in vam porušijo rutino.

Pregledovanje elektronske pošte ravno pred spanjem lahko poviša stres, gledanje televizije in filmov pred spanjem lahko pritegne vašo pozornost in vas zadrži budne več ur.


Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bodo vaše noči veliko manj stresne in budne!

149 views0 comments
bottom of page