top of page
  • Writer's pictureKatja Gantar

8 urni delovnik ni optimalen


8-urni delovnik je zastarel in neučinkovit pristop k delu. Če želite izboljšati svojo produktivnost, morate opustiti to zakoreninjenost in poiskati nov pristop.

Uveden med industrijsko revolucijo z namenom, da bi zmanjšali število delovnih ur, ki jih mora opraviti delavec v proizvodnji, je za tisti čas predstavljal bolj human način dela, ampak le ta, v današnjem času, ni več tako relevanten. Tako kot naši predniki tudi mi pričakujemo, verjamemo, da moramo delati 8 ur v neprekinjenem bloku, ki vsebuje zelo malo ali skoraj nič odmorov. Ta zastarel pristop k delu nam ne pomaga, ampak nas omejuje.




Najbolje je, da si svoj 8 urni delovnik strukturirate


Nedavna študija je pokazala je za merjenje delovnih navad uporabila posebno aplikacijo- predvsem so se posvetili merjenju časa, ki ga zaposleni porabijo za določeno zadolžitev in njihov nivo produktivnosti.


Ko so merili produktivnost zaposlenih so naleteli na zanimivo odkritje: dolžina delavnika ni vplivala na produktivnost, ampak je na zaposlene vplivala strukturiranost dneva. Na primer ljudje, ki so se držali tega, da so si vzeli dovolj časa za odmor, so bili veliko bolj produktivni od tistih, ki so delali dlje in imeli nadure.

Najboljše razmerje delo-počitek je bilo 52 minut intenzivnega dela, ki mu sledi 17 minut počitka. Zaposleni, ki so se držali tega urnika so bili veliko bolj zbrani in motivirani za delo (bili so 100% usmerjeni v to kar so počeli, niso odprli Facebooka ali pa se pustili zmesti različnim prejetim elektronskim sporočilom. Ko jim je začela padati produktivnost (To se je zgodilo po eni uri, so si vzeli kratko pavzo stran od računalnika - to je za eno uro ponovno dvignilo njihovo produktivnost.




Vaši možgani želijo biti eno uro aktivni in 15 minut počivati!


Naši možgani delujejo v intervalih: eno uro imajo velik razpon produktivnosti temu sledi 15 minutna potreba po počitku. Lažje si vzamemo pravi odmor, če vemo, da bo ta pripomogel k večji produktivnosti skozi celoten dan. Problem je, da si največkrat ne vzamemo pravega odmora ter smo še vedno za računalnikom, pregledujemo pošto, Facebook objave ali gledamo videoposnetke na YouTube namesto, da bi vstali in se podali na kratek sprehod, ali na hitro razgibali.




Imejte nadzor nad svojim delovnim dnevom!


8 urni delavnik je lahko ustrezen, če si znamo razdeliti čas v strateške intervale. Preverite, 4 nasvete, ki vam bodo pomagali, da ujamete svoj ritem dela:


1. Razbij svoj delovni dan v intervale: Naravno načrtujemo kaj moramo doseči do konec dneva, tedna ali meseca, a smo veliko bolj efektivni in osredotočeni, če se skoncentriramo na to kaj lahko naredimo v tem trenutku. Poleg tega pa, če razbijemo svoje dnevne naloge v več delov, se veliko lažje skoncentriramo na vsakega posebej.


2. Spoštuj uro: Intervalna strategija deluje le če spoštujemo uro in med delom ne preverjamo elektronske pošte ali Facebook strani, saj s tem izničite celoten koncept o produktivni uri.

3. Odpravi se na pravi odmor: Rezultati raziskave so pokazali, da so ljudje, ki so si večkrat vzeli odmor so bolj produktivni od tistih, ki so imeli težavo s tem, da bi se ločili od dela in so tudi med odmorom viseli na računalniku ali telefonu. Odmori, ki vključujejo sprehod, branje ali pogovor s sodelavci so se izkazali za najbolj produktivne.


4. Ne čakajte do te točke, da vam telo sporoči, da potrebujete odmor: Če čakate do trenutka, ko se počutite utrujene, da si vzamete odmor potem ste že zamudili okno najvišje produktivnosti. Držite se vašega urnika in delajte le takrat ko ste najbolj produktivni. Zapomnite si, da je vedno bolje, da delate samo takrat, ko ste produktivni.

386 views0 comments
bottom of page