top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Vitamini za dobro jutro in še boljši dan!

Updated: Nov 26, 2019

Vitamin D ni le stvar sonca, je posledično tudi stvar dobre volje ter delovne vneme na delovnem mestu.


Malica in vitamini

Da pa – tako doma kot v službi – funkcioniramo složno, zbrano in pokončno, je potrebno telesu in duši speljati kar nekaj procesov.



Eden od pomembnejši je presnovi, na katerega med drugim zelo vpliva, kaj damo vase, torej kakšno hrano uživamo.



Na delovnem mestu se ves čas mudi, roki priganjajo, morda nadrejeni nergajo, zato je čas za kakovostno malico večkrat skrajšan na minimum ali ga celo ni.




Mi na prvem mestu



Vredno si je zapomniti dejstvi, da vse počaka in da nismo nenadomestljivi, čeprav se nam včasih tako zdi.



Smo pa nenadomestljivi sami sebi, zato je pomembno, da se tega zavemo in to damo tudi v prakso.



S tem pa je povezan tudi vnos hranil v telo. Naj ne bo tisti oddih sredi delovnega dne namenjen hitremu basanju prve »nesnage« v usta, ki nam pride pod roko.



Bodimo pozorni, da v telo vnesemo vitamin po vitamin ter zadovoljimo potrebe telesa, ne le potreb brbončic!




Kateri vitamin?



Za lažjo orientacijo vam navajamo nekaj zdravih hranil in kateri vitamin se v največji meri nahaja v njih.



Pri ustvarjanju malice ste tudi v službi lahko povsem ustvarjalni in skrbni do sebe. Pravzaprav bi to moralo vsem in vsakomur biti samoumevno.




Vitamin A:


Vitamin-A

Ta vitamin ima vlogo pri presnovi železa, prispeva k ohranjanju zdravih sluznic, prispeva k ohranjanju zdrave kože, ima vlogo pri ohranjanju vida in pri delovanju imunskega sistema.



Najdete pa ga v korenju, paradižniku, špinači, ohrovtu, solati, zeleni zelenjavi ter nasploh v rumeno, oranžno in rdeče obarvanem sadju in zelenjavi.




Vitamini skupine B:



V to skupino spadajo vitamin B1, B2, B3, B5, B7, B8, B9 in vitamin B12.



Naravno bogati z vitaminom B so listnata zelenjava, oreščki, fižol, stročnice, žitarice, pusto meso in jajca.



Vsak vitamin B je zgodba zase in vpliva na določene telesne funkcije. Mnogo ljudi preventivno uživa skupek teh vitaminov, ki se imenuje B-kompleks.



Vitamin C:


Vitamin-C

Zaslužen je za izboljšanje absorbcije železa v prebavnem traktu, zaščito pred prostimi radikali v organizmu, deluje kot antioksidant, potreben pa je tudi za normalno delovanje možganov, živčevja in še česa.



Najboljši vitamin C dobimo s svežo ter lokalno pridelano zelenjavo in sadjem. Največ ga je v agrumih, zeleni in listnati zelenjavi, krompirju, meloni, papriki itd.



Vitamin E:


Vitamin-E

To je glavni antioksidant v našem telesu. Naše celice ščiti pred poškodbami prostih radikalov.



Naravno ga vsebujejo rastlinska olja, tista z več nenasičenimi maščobami ga imajo več, saj tudi njih ščiti pred oksidacijo.



Pogosto ga ravno zaradi tega dodajajo v kreme za obraz in telo.



Vitamin E je tako mogoče najti v sončničnem, olivnem, sojinem in repičnem olju, olju koruznih kalčkov ter drugih oljih, najdemo pa ga tudi v semenih in oreščkih.



Vitamin K:


Vitamin-K

Le-ta je potreben za kri in kosti, ljudem ga le redko primanjkuje, saj ga proizvajajo bakterije v črevesju, pa tudi živila ga vsebujejo kar nekaj.



Najdemo ga v listnati zelenjavi, jogurtu, jajčnem rumenjaku in še kje.



...



Sedaj res ne bo težko pripraviti malice, ki bo prava vitaminska bomba. Po vitamin D pa boste morali ven – na sonce! Tudi prav – kajne?



 


Pri Vitalnem podjetju se ukvarjamo s skrbjo zaposlenih na delovnem mestu v najširšem smislu. Na naši spletni strani boste našli mnogo nasvetov, s kakšnimi načini in metodami poskrbeti za boljše počutje zaposlenih ter s tem tudi za boljše delovne rezultate.



Med programi, ki jih izvajamo, izstopa program Zdrav zajtrk, ki se dotakne področja zdravega prehranjevanja na delovnem mestu, ki je eden od ključev do uspeha.

36 views0 comments
bottom of page