top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Smoothie za dobro jutro in dober dan!

Updated: Nov 26, 2019

Ni lepšega kot vstati z desno nogo, se najprej v ogledalu nasmehniti sebi in najprej poskrbeti zase. Hidriranje, torej oskrba telesa s tekočino oziroma vodo, je ključnega pomena – sploh pa zjutraj, ko sta telo in duša še malce povezana s sanjskim svetom. Sadno-zelenjavni zmešanček oziroma smoothie je eden od priročnejših povezovalcev zdravega duha v zdravem telesu.


Smoothie

Zjutraj, preden v telo vnesemo termično obdelano hrano, deluje še posebej blagodejno.



V množici nezdravih prigrizkov, ki se nam ponujajo na vsakem koraku, je smoothie več kot odlična izbira tudi v ostalih delih dneva.




Smoothie ali sok – to je zdaj vprašanje?



Sveže pripravljena smoothie in sadno-zelenjavni sok se razlikujeta v načinu priprave in lastnostih.



Za smoothie potrebujemo mešalnik oziroma blender, za sveže stisnjen sok pa sokovnik oziroma juicer.



Razlikujeta je v tem, da smoohtie ohrani v vsebi vse vlaknine in deluje kot nadomestni obrok, medtem ko sveže stisnjeni sokovi med samo pripravo večino vlaknin izgubijo, ohranijo pa visok delež rudnin, mineralov in vitaminov, kar na telo deluje zelo očiščevalno.



Kaj izbrati – smoothie ali sveže stisnjen sadno-zelenjavni sok? V množici koristnih in manj koristnih napotkov in nasvetov je najbolje prisluhniti sebi.



Tisto, kar telesu tisti trenutek – seveda znotraj zdrave izbire – najbolj »zadiši«, tisto nam bo na fizičnem in energijskem nivoju dalo največ.




Smoothie za začetnike


Smoothie za začetnike

Če smoothie do sedaj ni bila vaša izbira in se z njim še spogledujete, je najbolje, da najprej začnete z uživanjem takšnih, ki vsebujejo le sadje.



Ko se telo nanje navadi, pa se lahko pričnete igrati z barvito množico vitaminskih možnosti! Še malo pa se bo v njem znašlo marsikaj: od zelenjave do super živil.



Toda pozor: Ne ustrašite se morebitne začetne slabosti ali kakšnih drugih manjših nevšečnosti. Gre namreč za naraven proces čiščenja telesa. Ko ta faza mine, je vsak smoothie čisti užitek!




Smoothie za izkušene



Ko nas smoothie enkrat osvoji in mi njega seveda, se prične čarovnija: vanj praktično lahko »vržemo« vse, vendar naj bo izbira razumna (razni čokoladni namazi, piškoti, sladki kosmiči odpadejo).



Odlično je vanj poda zelenjava, na primer zelena solata, košček brokolija ali vejica svežega origana.



Če želimo doseči večjo hranilnost in malce odložiti naslednji obrok, potem se vanj krasno podajo tudi različni oreščki in semena.



V času, ko se bližajo prehladi, bo smoothie deloval z dodano vrednostjo, če vanj stresemo malce bio cimeta, ki je močan naraven antiseptik.




Dva zdrava recepta



Smoothie za čisto prvič



Sestavine:


· 1 jabolko,

· 1 pomaranča,

· ¼ ananasa,

· voda.



Vse sestavine izdano zmešajte v mešalniku ter nalite v kozarec. Spijte čimprej, kajti vrednost napitka je takrat najvišja.




Smoothie za pogumne



Sestavine:


· 3 sladke hruške,

· šop regrata (tudi jesenski je še odličen),

· pol žličke bio cejlonskega cimeta,

· voda.



Vse sestavine zmešajte, nalijte v kozarec ter nazdravite s seboj!


65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page