top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Kava ima svojo moč, limonada pa še bolj!

Updated: Nov 26, 2019

Kava je kultna pijača, ki sestoji iz prevretih zmletih zrn rastline kavovec (ne kakavovec). Je tradicionalno poživilo, ki spremlja od jutra do večera mnogo ljudi na svetu – doma in v službi, v dobrem in slabem, v soncu in dežju …


Kava

Kava je nevidna sopotnica mnogih, ki ima večkrat vlogo pomočnice, kadar potrebujemo nekaj, da nas dvigne, nas motivira, prebudi – včasih pa je središče prijetnega klepeta ali upravičen izgovor za kratek oddih.



Kavo lahko pijemo v tisoč in eni različici: kava z mlekom, kava s smetano, bela kava, instant kava, brezkofeinska kava, kava z različnimi aromami in dodatki itd.



Obstaja vrsta kav, ki pravzaprav niso prave, recimo cikorija, želodova kava, ki jo lahko z nekaj spretnosti in volje naredimo tudi doma.




Je kava izgovor?



Pravzaprav je! Prijeten izgovor, da si vzamemo čas zase oziroma za druženje.


Kava kot izgovor!

V službi predstavlja nezavedni team building, kjer se lahko sprosti kar tako med pogovorom mnogo krčev, ki so morda med intenzivnim delom nastali, ne da bi sploh opazili.



Kava hipno dvigne tudi motivacijo in delavno storilnost, čeprav telesa ne oskrbuje z vitamini in minerali, pravzaprav zaloge le-teh iz telesa pospešeno črpa.




Kakšna je alternativa?



Kadar telo kliče po kavi, kliče po nečemu, kar ga prebudi.



Pravzaprav največkrat kliče po počitku, zato je najbolje, da telesu – kadar je to mogoče – počitek ali sprostitev tudi omogočimo, saj ga ni boljšega obeda, kot je spanca polna skleda.



Vendar počitek na delovnem mestu – četudi z odprtimi očmi – ni realna rešitev, zato je dobro, da najdemo najboljši približek temu.



Dajmo telesu raje nekaj takega, kar ga bo resnično in na dolgi rok okrepilo: to je lahko nekaj vdihov zraka skozi okno, da se poveča nivo kisika v krvi in s tem prisotnost, tudi sveže stisnjeni sokovi ali limonada brez sladkorja so odlična naravna budnica.



Zakaj se ne bi jutra v službi pričela z limonado? Se sliši malce noro? Ja, noro dobro za zdravje, dodajamo mi.




Ste za test?



Da lahko verjamete tem in onim nasvetom, je najbolje, da jih preizkusite v praksi.



Privoščite si kavni post, tako daj se ji za kakšen teden ali dva odpoveste.



Ne ustrašite se morebitnega glavobola v prvih dneh, ko se telo bori z abstinenčno krizo.



Po tem času boste lahko realno ocenili, kaj je boljša budnica za vas: kava, smoothie ali limonada?



 

Morda lahko kavni post preizkusite v službi s svojimi najbližjimi sodelavci, pri tem vam lahko pomaga ambasador zdravja na delovnem mestu, če ga imate.


Pri Vitalnem podjetju se pospešeno ukvarjamo s skrbjo zaposlenih na delovnem mestu, na naši spletni strani boste našli tudi mnogo praktičnih nasvetov in izvrstnih delavnic, s katerimi boste prišli do več zdravja na delovnem mestu.


Izbira je vaša!

64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page