top of page

Ste prepričani, da sedite pravilno?

Tudi, če ste na to vprašanje odgovorili s samozavestnim »DA«, vam vseeno svetujemo, da preletite spodnje nasvete o pravilni razporeditvi delovnega mesta in še enkrat preverite, če je vaša drža za delovno mizo resnično pravilna.


Vse več delovnih mest zahteva celodnevno sedenje, za nameček pa imamo nekateri še razvado, da se za računalnik sedemo tudi doma.

Malo pa se nas dejansko zaveda, kako resne posledice ima nepravilno sedenje. Pojavi se v obliki bolečin v vratu in hrbtenici, ki vas lahko po večletnem nepravilnem sedenju začnejo ovirati tudi v prostem času.


Kot prvo si pravilno postavite delovno mesto:

Pravilna postavitev delovnega mesta: Preprosta rešitev je, da imate mizo, ki vam daje možnost nastavljanja višine in si jo prilagodite tako, da je najbolj udobno. Ena od možnosti je tudi ta, da imate mizo ki omogoča delo stoje - ko se pojavijo bolečine zaradi sedenja preprosto vstanete in delo nadaljujete stoje.

Pravilna drža: Ko sedite za pisarniško mizo, je priporočljivo, da so stopala ravno poravnana s tlemi. To lahko dosežete z nastavitvijo višine stola. Taka pozicija omogoča enakomerna razporejanje teže in ne povzroča bolečin v križu kot ukrivljeno sedenje.

Prilagoditev tipkovnice in miške: Tipkovnica naj bo postavljena dovolj nizko ali visoko, da so komolci lahko približno pod kotom 90 stopinj. Miška naj bo v isti višini kot tipkovnica.


Postavitev ekrana: Večina ima ekrane postavljene prenizko, zato večinoma časa gledamo dol. Najpogosteje sledijo bolečine v vratu. Ekran naj bo postavljen neposredno pred vami in vanj glejte pravokotno pravokotno.


POMEMBNO: Seveda pa se ne da sedeti 6 ur konstantno v pravilnem položaji zato delajte kratke premore. Med premorom poskrbite, da se malo raztegnete ter sprostite mišice. Omembe vredno je tudi to, da se čim večkrat na dan nadihate svežega zraka.
102 views0 comments

Comments


bottom of page