top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Pomen kvalitetnega zajtrka za produktiven dan


Zajtrk. Najbolj spregledan obrok v celotnem dnevu. Mitov, dvomov, vprašanj in (ne)resnic je o zajtrku ogromno. Kakšen pa bi naj bil zajtrk, in če ga sploh zaužiti, če želimo biti na delovnem mestu maksimalno produktivni?
Definicija kvalitetnega zajtrka


Kakovost zajtrka je definitivno prva misel za začetek dneva, ki bi naj bil poln energije in osredotočenosti. Za optimalno prehrano naj bi zajtrk vključeval raznoliko paleto hranil, ki telesu zagotavljajo potrebno gorivo za produktiven dan. Pri sestavljanju kvalitetnega zajtrka, pa seveda vsakega drugega obroka, je priporočljivo, da vključimo uravnoteženo mešanico treh temeljnih makro živil, brez katerih ne gre. To so beljakovine, ogljikovi hidrati in mera zdravih maščob.

Sveže sadje, polnozrnati izdelki, jajca, mlečni izdelki in zelenjava so odlične izbire, saj vsebujejo esencialne hranilne snovi ter zagotavljajo dolgotrajno energijo. Pri tem je pomembno izogibati se preveč sladkim ali mastnim živilom, ki lahko povzročijo hitro nihanje ravni sladkorja v krvi ter posledično padec energije. Namesto tega je priporočljivo izbrati polnovredne in hranljive možnosti, ki bodo poskrbele za uravnoteženo prehrano in optimalno delovanje telesa skozi ves dan.

Poudarimo naj, da je programov in orodij, ki na takšen ali drugačen način priporočajo sestavo hrane, jedilnike ali recepte, dandanes že na stotine, zato se bomo raje ukvarjali s temeljnimi koncepti.


Posledice preskakovanja zajtrkaIzogibanje zajtrku lahko ima številne negativne posledice, ki vplivajo na celotno delovno uspešnost in dobro počutje posameznika. Pomanjkanje hranljivih snovi, ki bi jih običajno zaužili ob zajtrku, lahko povzroči zmanjšano koncentracijo, utrujenost ter povečano razdražljivost skozi delovni dan. Poleg tega lahko preskakovanje zajtrka vodi v slabše odločitve, saj telo nima ustrezne oskrbe z energijo in hranili, ki so ključni za kognitivne funkcije. S tem, ko telo trpi zaradi pomanjkanja hrane v jutranjih urah, se lahko poveča hrepenenje po nezdravih prigrizkih, kar posameznika vodi v prenajedanje in neustrezno prehranjevanje čez dan.

Pri tem se je smiselno izpostaviti, da se izbira ali zajtrk zaužiti ali ne, lahko nanaša na različne dejavnike, kot so vrsta in narava službe, delovni čas, število izmen, lokacija zaposlitve, vožnja do službe, čas vstajanja in podobno. V nekaterih primerih je zato morda bolj priporočljivo preskočiti zajtrk, zato je najbolj zdrava odločitev ta, ki jo sprejmemo mi sami.


Slabi zajtrki, ki se jim velja izogniti


Zajtrki, ki negativno vplivajo na produktivnost, so tisti, ki vsebujejo visok delež sladkorja, preprostih ogljikovih hidratov ali nasičenih maščob. Takšna hrana, kot so sladke žitarice, pekovski izdelki z dodanim sladkorjem ali mastni prigrizki, lahko povzročijo hitro nihanje ravni sladkorja v krvi in s tem posledičen padec energije. Tako se lahko delovne sposobnosti zmanjšajo, kar negativno vpliva na učinkovitost in koncentracijo pri delu.

Pomembno vlogo pa tu igrajo delodajalci, ki lahko na različne načine spodbujajo zaposlene k temu, da zajtrkujejo – če ne doma, pa na delovnem mestu. Tu zlasti izstopajo skupinski zajtrki, ki lahko služijo tudi kot dnevni team-buildingi.


Zaključek


Okrog zajtrkov je, kot smo videli, ogromno takšnih in drugačnih nasvetov, informacij, na drugi strani pa toliko priložnosti za izboljšave, sploh zajtrkov na delovnem mestu, da jih lahko zgrabimo z odprtimi rokami in izkoristimo. Na tak način definitivno lahko naredimo več koristi kot škode ne samo za telo in zdravje posameznika, pač pa tudi – z vidika delodajalca – pripomoremo h krepitvi kulture znotraj podjetja.

12 views0 comments

Comments


bottom of page