top of page
  • Writer's pictureUredništvo

Motivacija naj bo vse leto na višku! A kako?

Motivacija je eden pomembnejših delov vsakega projekta, vsake zaobljube, delovanja oziroma aktivnosti, ki jo moramo ali želimo izpolniti. A vendar je motivacija običajno prve dni zelo močna, naše delovanje pa že skoraj preveč zagnano.


Motivacija in določnost


Kaj lahko se nam zgodi, da nam taki ali drugačni načrti splavajo po vodi. Da bo letos drugače, si je vredno zapomniti naslednje.Motivacija potrebuje dober načrt


Pravijo, da je motivacija kot tuš, njen učinek po določenem času popusti, če je ne obnavljamo.


Zato je pomembno, da naredimo čim boljši načrt, kadar se lotimo določenega projekta, pa naj bo na poslovnem področju, na področju ohranjanja lastnega zdravja, krepitve kondicije ali drugje.


Dober načrt je potrebno narediti pravočasno, tako da ga imamo, če je le mogoče, čas prespati, potem pa ustrezno dopolniti, spremeniti, da bo čim skladnejši z realnostjo.


Osnovni gradniki dobrega načrta bodo hkrati tudi vodniki k uspešno izpeljani nalogi, motivacija pa bo ob tem dobila še dodaten pospešek.


Da bo motivacija delovala dolgoročno, naj načrt vsebuje naslednje:


Motivacija in zapiski


1. Definicija cilja, kaj želimo doseči. Ta naj bo kar se da stvarna, kajti nerealnim ciljem niti najbolj zagnana motivacija ne bo pomagala.2. Definicija časa, v katerem želimo projekt oziroma preobrazbo izpeljati. Dovolj, a ne preveč časa, naj bo na voljo.


Po potrebi čas skrajšamo ali podaljšamo, če nas na poti do realizacije kaj preseneti – kar pa je zelo verjetno.3. Definiranje sprememb. Ker stare poti ne bodo odprle novih vrat, je pomembno, da uvedemo spremembe – sploh če gre za zadevo, s katero se ukvarjamo (lahko zgolj miselno) že več let.


Spremembe definiramo v treh sklopih: dnevne, tedenske, mesečne.


Če na primer želimo okrepiti svojo kondicijo, lahko kot dnevno spremembo uvedemo dodaten sprehod, tek oziroma si zapovemo, da ne uporabljamo dvigal in tekočih stopnic.


Hkrati si lahko privoščimo več počitka, ki je zelo pomemben del celostnega zdravja.


Da izpolnimo tedensko spremembo oziroma zaobljubo, lahko ob vsakem koncu tedna ne glede na vreme opravimo vzpon na bližnji hrib, na mesečni ravni pa si na primer privoščimo energično plavanje v bazenu in neposredno po tem sproščanje v savni.4. POMEMBNO: Načrta se je potrebno držati tudi v kritičnih dneh – le tako se bo tudi motivacija krepila in ostajala z nami.


Prevelika strogost do sebe naredi več škode kot koristi


Da boste res prišli do cilja in ne zgolj do prvega ovinka, je pomembno, da ste do sebe ravno prav zahtevni – strogi in popustljivi hkrati.


Prevelika zagnanost, ki ne dopušča napak ali posebnosti, bo po kratkem času prilagajanja novim razmeram, ki jih narekuje načrt, skoraj zagotovo strmoglavila.


Če želite na primer temeljito pospraviti svoj delovni prostor ali urediti disk na računalniku, pomislite, koliko časa ste vložili v to, da je nastal nered!


Ne zahtevajte od sebe, da boste zadevo spravili v red v petih minutah, ker to ni realno.


Naj vas spremlja motivacija počasnih in vztrajnih korakov.


Rek, ki pravi, da se počasi daleč pride, ni iz trte izvit.


Če ste nagnjeni k popolnosti, je prav, da pomislite kaj glede vašega dela, zdravja in življenja je resnično pomembno, kaj pa je v resnici le okrasek, ki je bil vsiljen s strani moderne družbe, ali morda celo vaša kaprica? Z malo bolj zrahljanim ovratnikom boste vsako opravilo opravili z večjim veseljem in bolj učinkovito – tudi, če se bo vmes pojavila kakšna nevšečnost ali napakica. 


Pri Vitalnem podjetju se intenzivno ukvarjamo s skrbjo za zaposlene na delovnem mestu.


Na naši spletni strani boste našli obilo napotkov, kako dvigniti delovno učinkovitost tako, da bo motivacija ves čas ostajala v vašem podjetju.


Za več informacij o motivaciji na delovnem mestu se obrnite na svojega ambasadorja zdravja v podjetju, če ga slučajno še nimate, lahko vedno kontaktirate nas.

57 views0 comments

Commentaires


bottom of page