top of page
  • Writer's pictureKatja Gantar

Bolečine v hrbtu in vratu

Tempo življenja in način dela nas sili, da večino časa preživimo sede pred računalnikom. Zato se veliko ljudi, med njimi tudi vse preveč mladih, sooča z vsakodnevnimi bolečinami v hrbtu in vratu.

K neprijetnim občutkom v križu in vratu pripomore veliko dejavnikov, od nepravilnega sedenja, napačne postavitve ekrana, poleg tega pa veliko posameznikov, tudi po službi doma preživi preveč časa za računalnikom in pred televizijo, kar pripomore k temu, da se težave še stopnjujejo.
Preverite nekaj preprostih načinov, kako se izognete bolečinam v hrbtu...

Pravilna postavitev delovnega mesta

Preprosta rešitev je, da imate mizo, ki vam daje možnost nastavljanja višine in si jo prilagodite tako, da je najbolj udobno. Ena od možnosti je tudi ta, da imate mizo ki omogoča delo stoje - ko se pojavijo bolečine zaradi sedenja preprosto vstanete in delo nadaljujete stoje.

Veste, kako morate pravilno sedeti?

Ko sedite za pisarniško mizo, je priporočljivo, da so stopala ravno poravnana s tlemi. To lahko dosežete z nastavitvijo višine stola. Taka pozicija omogoča enakomerna razporejanje teže in ne povzroča bolečin v križu kot ukrivljeno sedenje.

Prilagoditev tipkovnice in miške

Tipkovnica naj bo postavljena dovolj nizko ali visoko, da so komolci lahko približno pod kotom 90 stopinj. Miška naj bo v isti višini kot tipkovnica.

Postavitev ekrana

Večina ima ekrane postavljene prenizko, zato večinoma časa gledamo dol. Najpogosteje sledijo bolečine v vratu. Ekran naj bo postavljen neposredno pred vami in vanj glejte pravokotno pravokotno.

Ne odgovarjajte na elektronska sporočila preko pametnega telefona

Če je le možnost, na maile odgovarjate preko računalnika in ne preko pametnega telefona. Pri odpisovanju preko pametnih telefonov in tablic je telo ponovno ukrivljeno in se teža ne razporeja pravilno.


79 views0 comments

Comments


bottom of page